Wywiad w Radio Konin

Przedstawiciele Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Koninie, w ramach akcji odwiedzin biur poselskich partii rządzących zawitali do Radia Konin 95.80 FM , by podzielić się ze słuchaczami wrażeniami po wizycie u Posła Platformy Obywatelskiej Pana Tomasza Nowaka. Przedstawiono w studio petycję, jaka została wręczona Panu Posłowi w dniu 9 marca 2015r. przez przedstawicieli Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Koninie. W trakcie dyskusji jaka miała miejsce w siedzibie PO w Koninie, strona związkowa wskazywała na istniejącą patologię na rynku pracy, która spowodowana jest między innymi brakiem dialogu społecznego. Ku zdziwieniu przedstawicieli ZR NSZZ „Solidarność” w Koninie Pan Poseł zgadzał się z argumentacją oraz przytaczanymi przykładami z lokalnego rynku pracy. Bezrobocie, likwidacja wielu miejsc pracy ewidentnie wskazują na zły kierunek zmian gospodarczych , stwarzając barierę dla młodych Koninian w podejmowaniu jakiejkolwiek pracy w Regionie konińskim. Podstawowym zarzutem jaki był podkreślany w audycji jest wprowadzanie na polski rynek pracy rozwiązań, które prowadzą do zubożenia . Jednostronne wprowadzanie umów śmieciowych, elastycznego czasu pracy, wydłużenie wieku emerytalnego, oraz emigracji za pracą młodych Polaków nie uzyska akceptacji ZR NSZZ „Solidarność” w Koninie. Gospodarzem audycji w Radio Konin był dziennikarz Sławomir Zasadzki.